Wanneer je een eigen huis hebt gekocht ben je verplicht een woonverzekering af te sluiten. Het is niet alleen verplicht om deze verzekering te hebben, maar ook heel handig. De woonverzekering vergoedt namelijk alle kosten die kunnen zijn ontstaan door beschadigingen aan je woning. Zeker wanneer je met flinke beschadigingen te maken krijgt kunnen de kosten voor renovatie hoog oplopen. In dit artikel zullen we je meer vertellen over de woonverzekering.
Zodra je de woonverzekering afsluit op je woning ben je verzekerd voor alle kosten die je moet betalen als gevolg van brand, storm, water of schade door inbraak. Behalve het huis zijn ook de tuin, het tuinhuisje en de fundering meegerekend. Op die manier ben jij als verzekerde, maar ook de hypotheekverstrekker, er zeker van dat de schade aan het woonhuis vergoed wordt en dat het huis zoveel mogelijk in haar oorspronkelijke staat zal blijven, en dus ook die waarde vast zal houden. Je kunt er ook voor kiezen om een uitbreiding te nemen, zoals een glasverzekering die schade aan een gebroken ruit vergoedt.
Naast de woning zelf heb je natuurlijk ook spullen in huis staan, zoals apparatuur, meubels en diverse eigendommen. Ook deze spullen kunnen beschadigd raken of gestolen worden en dus is het goed om je hiervoor te verzekeren. Dit kun je doen aan de hand van de inboedelverzekering, die vaak wordt afgesloten naast de woonverzekering. De verzekering zal een bepaald bedrag uitkeren waarmee deze goederen teruggekocht kunnen worden in geval van schade of vermissing. Daarbij kun je denken aan alle roerende goederen die je in je huis hebt staan, zoals de vaatwasser en wasmachine, maar ook meubels en kunstvoorwerpen of antiek.
Net als bij andere verzekeringen zul je ook bij de woonverzekering en de inboedelverzekering premies moeten betalen. Die betalingen vinden maandelijks plaats en de hoogte is afhankelijk van een aantal zaken. Zo wordt er bij een woonverzekering gekeken naar het bouwjaar van de woning en de huidige staat en de waarde. Bij een inboedelverzekering wordt gekeken naar de inventaris die aanwezig is in het huis. Een taxateur zal een waarde toekennen aan deze bezittingen en gebaseerd daarop worden zowel het uit te keren bedrag als de premie afgesproken.
In geval van schade en kosten aan de woonhuis zal de woonverzekering zich snel uitkeren. Meestal wordt het bedrag uitgekeerd dat nodig is om herstellende werkzaamheden te betalen. Het is van belang dat je de factuur bewaart zodra er mensen aan de slag gaan in je woning, want zonder factuur is het lastiger te declareren. Wanneer er schade aan je inboedel is zal de verzekering de dagwaarde gaan vergoeden. De dagwaarde is het bedrag dat je zou moeten betalen om hetzelfde product op het huidige moment terug te kopen en vaak valt dat een stuk lager uit dan het bedrag voor de aankoop.
In dit artikel heb je kunnen lezen dat een woonverzekering een verplichte verzekering is voor mensen die een eigen huis bezitten. Deze verzekering wordt dan ook door veel banken en verzekeraars aangeboden en is makkelijk te verkrijgen. Toch is het goed om je van tevoren te verdiepen in de algemene voorwaarden en de te betalen premies, want op die manier kun je een stuk goedkoper uit zijn. Behalve de woonverzekering is het ook mogelijk om je inboedel te laten verzekeren aan de hand van een inboedelverzekering.