Ieder jaar wordt er veel over de zorgverzekering gesproken, omdat de premies vaak ieder jaar toenemen. De zorgverzekering is een verplichte verzekering in Nederland, waardoor inwoners verzekerd zijn van medische zorg wanneer dat nodig is. De zorgverzekering vergoedt onder meer behandeling en opname in het ziekenhuis, maar ook de kosten voor revalidatie en hulpmiddelen of medicijnen. Veel verzekeraars zijn gespecialiseerd in de zorgverzekering en bieden dan ook geen andere vormen van verzekeringen aan. In dit artikel vertellen we je meer over deze verplichte verzekering en wat de verzekering voor jou doet.
Van alle verzekeringen is de zorgverzekering een vrij complexe vorm, die veel details en voorwaarden kent. De verzekering is voor iedereen verschillend, want er zijn meerdere pakketten met elkaar te combineren waarbij net iets meer zaken worden meeverzekerd. Voor iedereen in Nederland is het zogenaamde basispakket verplicht, omdat hiermee de meest voorkomende zorgkosten vergoed worden. Daaronder vallen geneeskundige zorg, verblijf en verzorging in het ziekenhuis, verloskundigen en tandartsen. Behalve die categorieën wordt in het basispakket ook paramedische zorg vergoed.
In de meeste gevallen blijft er bij de zorgverzekering sprake van het zogenaamde eigen risico, oftewel het bedrag dat je als patiënt zelf dient te betalen na opname en behandeling. Op die manier kunnen verzekeraars de premies lager houden en is het makkelijker om de verzekering voor iedereen toegankelijk te maken. Het eigen risico betreft een bepaald bedrag dat je, na doktersconsult, behandeling in het ziekenhuis of door een tandarts zult moeten betalen. Zodra dit eigen risico op is, zal de rest van het jaar alles door de verzekering worden vergoed. Het bedrag dat onder het eigen risico valt verschilt per verzekering en kun je ook zelf bepalen.
De basisverzekering is de goedkoopste vorm van de zorgverzekering en omvat alleen de meest noodzakelijke kosten. Je kunt dan ook voor talloze aanvullende verzekeringen kiezen, zoals een aanvulling bij de tandarts, de fysiotherapeut of door een specialist. Ook plastische chirurgie kun je aanvullend laten meeverzekeren, net als kosten voor lenzen of een bril of het ondergaan van een laserbehandeling. De aanvullende verzekeringen staan op de website van de zorgverzekeraar vermeld of in de brochure die jaarlijks wordt uitgegeven. Het is niet altijd noodzakelijk om je voor alles te laten verzekeren, omdat het risico dat je met bepaalde kosten te maken krijgt kan worden uitgesloten.
Wanneer is het dan wel handig om voor een aanvullende verzekering te kiezen? Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld wanneer je weet dat je veel kosten gaat maken bij de tandarts. En wanneer je veel sport en te maken kunt krijgen met blessures is het best handig om je aanvullend te laten verzekeren voor fysiotherapie. Bril- en lenzendragers kunnen zich ook aanvullend laten verzekeren, waardoor kosten voor bril en lenzen vergoed worden. Wanneer je voor meerdere aanvullingen in aanmerking komt kun je je uiteraard voor meerdere categorieën laten verzekeren.
De zorgverzekering is in Nederland verplicht, maar voor veel banken en verzekeraars blijft het een financieel product. Om die reden kan het zeker geen waad om zorgverzekeringen van diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Let dan vooral op de maandelijkse premie die je moet betalen en de dekkingsgraad van de verzekering. Afhankelijk van de kennis die uit die vergelijking opdoet kun je besluiten een verzekering al dan niet af te sluiten. Want hoewel de verzekering verplicht is, is het wel zaak dat je een goede verzekering afsluit.